2018-05-19 06:42:55• hírek • MTI

Könyörtelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország a világon, ahol reménytelenül ismétlődnek az iskolai lövöldözések - írta az AFP francia hírügynökség a pénteki texasi újabb gimnáziumi lövöldözés kapcsán.

Legalább nyolc, de egyes jelentések szerint tíz halálos áldozata van a texasi Santa Fé városka középiskolájában helyi idő szerint péntek reggel elkövetett lövöldözésnek, többen megsebesültek. Két diákot letartóztattak, egyikük a gyanúsított. Egyelőre nem közölték, hogy a halottak többsége diák-e . A lövöldözés helyi idő szerint reggel nyolc órakor az iskola egyik tantermében, óra közben tört ki. 


A lőfegyverek elterjedése ellen küzdő Everytown for Gun Safety nevű New York-i civil szervezet szerint hetente történik iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban. Az amerikai iskolák egyre kevésbé védettek a fegyveres erőszakkal szemben, és az amerikaiak fatalistának tűnnek.


Gyakoriságuk miatt a lövöldözések nem szerepelnek a hazai lapok címoldalán. A The Washington Post által fenntartott, naprakész adatbázis szerint több mint 214 ezer amerikai általános és középiskolai diák szembesült már 1999 óta lövöldözéssel a tanórán. Legalább 139 gyermek, tanár és mások haltak meg iskolai lövöldözésben ugyanezen időszak alatt.


Ezek a tragédiák rendszerint hiábavaló vitákba torkollnak arról, hogy el kell-e látni minden iskolát biztonsági kapukkal, illetve épp ellenkezőleg, fel kell-e fegyverezni  a tanárokat? Februárban egy fiatalember 17 embert ölt meg félautomata fegyverrel egykori gimnáziumában Floridában.


Ez a sokadik tragédia a fiatalok fellépése nyomán országos fellépést váltott ki a lőfegyverekről szóló jogszabályok szigorítását követelve. Március 24-én országos megmozdulást tartottak: 2 millióan tüntettek az Egyesült Államokban és külföldön a fegyvertartás szigorítása mellett.


A megmozdulásban részt vevő több százezer diák a "tömeges lövöldözés nemzedéke", illetve a coloradói iskola nyomán, ahol 1999-ben két diák 12 társát és egyik tanárát lőtte le, "Columbine-nemzedék" néven vált ismertté.


A törvényhozásban azonban semmi sem változott, egyes szövetségi államokban meghozott igencsak korlátozott intézkedéseken kívül. Donald Trump amerikai elnök lényegében azt javasolta, hogy fegyverezzék fel a tanárokat. Az iskolai lövöldözés meghatározása forrásonként különböző, ezért különböző adatok vannak az ilyen eseményekről. Az azonban bizonyos, hogy a hasonló esetek előfordulása az Egyesült Államokban jóval gyakoribb, mint más fejlett országokban, és a tendencia hosszútávon aggasztó.


A 2000. és 2013. közötti időszak lövöldözőiről szóló tanulmányában a szövetségi rendőrség megállapította, hogy növekedett az ilyen események száma. Az esetek 70 százalékban öt perc vagy még kevesebb idő alatt történt végzetes cselekmény, ami által viszonylagossá válik a rendvédelmi erők reagálása. Az esetek 24,4 százalékában pedig iskolai környezetben történt lövöldözés.


A főiskolában vagy gimnáziumban lövöldözők a regisztrált esetek többségében az intézmény hallgatói. Ez történt a pénteki Santa Fé-i lövöldözésben is. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint általában az iskolában elkövetett lövöldözéseknek van a legtöbb halálos áldozata. Több ilyen támadás hosszú időre sokkolta Amerikát. Ilyen volt az 1999-ben a Columbine középiskolában elkövetett mészárlás, az 2007. évi virginiai műszaki egyetemi lövöldözés, illetve a 2012-ben a connecticuti Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérfürdő, amelyben 20 kisgyermeket lőttek agyon.


A Sandy Hookban elkövetett mészárlás óta gyakoriakká váltak az iskolákban riadók és a felkészülési gyakorlatok. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: